Skip to main content

Update aankondiging: Debble grid (released)

Binnenkort zal er een belangrijke update komen op het Debble grid. Nu is de term grid een vrij technische term die niet voor iedereen direct duidelijk zal zijn. Een grid deelt een pagina op in kolommen en rijen. Hierdoor is het voor de designers en ontwikkelaars eenvoudiger om de uitlijning en formaten van onderdelen op de pagina uit te denken.

Het grid bepaald in grote lijnen hoe jouw pagina eruitziet op verschillende schermgroottes. Neem bijvoorbeeld de Debble publicatiepagina. Deze is opgedeeld in twee kolommen, een smalle en een bredere kolom. De breedte van deze kolommen, en dus hoe de pagina er uiteindelijk uit komt te zien, wordt bepaald door het grid.

In het afgelopen jaar heeft Microsoft het onderliggende grid van Microsoft SharePoint aangepast. Om in de toekomst nieuwe functionaliteiten goed te ondersteunen, is het belangrijk dat het Debble grid hier ook in mee zal gaan.

In de komende periode zullen we dan ook werken aan het aanpassen van ons grid. We zullen dit per template gaan doorvoeren. Eerst zullen we de publicatiesites aanpakken, vervolgens topicsites, Knowledgebase sites en als laatst de Debble homepagina.

Wat gaat er veranderen

Voor de meeste pagina’s zal er op het eerste oog niet heel erg veel veranderen. Een bepaalde kolom zal wellichts iet smaller zijn dan voorheen waar een ander weer iets breder is. Het resultaat; een breder nieuwskaartje of een kleiner weergegeven redacteur. Ter illustratie is een onderstaand een afbeelding van de publicatiepagina op het nieuwe grid toegevoegd.

Voor alle pagina's anders dan de welkomstpagina's van de sites, denk aan nieuwsberichten en content- & informatiepagina's, gaan we werken met een verticale kolom. Een veelgesteld verzoek. In deze verticale kolom komt ons publiceerpanel te staan. Dat geeft de gebruiker een breder contentgedeelte waarbji veel meer mogelijkheden zijn om de indeling van de pagina aan te passen.

Onder de motorkap zal er wel het een en ander gebeuren. Met name op de homepagina zullen er diverse veranderingen worden doorgevoerd. De homepagina is nu eigenlijk één grote zone waarin alles een widget is. Door de wijzigingen in het grid, zullen een groot deel van de functionaliteiten losgetrokken worden van de widgetzone. Alleen persoonlijke widgets zullen straks onder de widgetzone vallen. De rest van de functionele widgets zullen rechtstreeks worden toegevoegd op de homepagina.

Het resultaat is tweeledig. De pagina wordt sneller ingeladen en er zijn meer mogelijkheden rondom het indelen van de pagina.

Tot slot heeft de herindeling van het grid nog een ander positief effect. Het Debble team is straks in staat om specifiekere layouts te maken voor diverse schermgroottes. Hierdoor kunnen we een nog betere ervaring leveren, of je nu werkt vanaf een groot scherm, een klein scherm, een tablet of je mobiel.

Wat is de impact

De impact van deze wijziging is voor de meeste sites niet erg groot. Denk hierbij aan publicatiesites of topicsites. De indeling veranderd niet alleen de afmetingen van de kolommen zal iets wijzigen. We raden aan om na de update even een dubbelcheckt te doen op bijvoorbeeld afbeeldingen of lange stukken tekst om te zien of het er nog helemaal netjes uit ziet.

De impact voor de homepagina zal iets groter zijn. Door de nieuwe opzet van de widgetzone, zal de manier waarop webparts worden toegevoegd afwijken van de huidige situatie. Dit geldt echter alleen voor redacteuren van de homepagina. Voor eindgebruikers zal er, naast een visuele wijziging, weinig veranderen.

Debble Workplace